Číslování stránek

12.03.2013 00:20

    Za poslední dobu se mi množí dotazy na číslování stránek. Je to hlavně proto, že při psaní bakalářské nebo diplomové práce (nebo jiných podobných nechutin) se začíná číslovat od jiné stránky než první a taky na konci jsou části, které se nemají číslovat vůbec. Zkusím teda napsat jasně a stručně, jak na to. Používat budu Microsoft Word 2010 (skoro stejné jako 2007), protože v dnešní době už je to zapotřebí a navíc jsme měli spoustu času, abychom si na ni zvykli od 2003ky.

    Začneme něcím upe jednoduchým. základním očíslováním stránek. Takže máte před sebou nějaký text na více než jednu stranu a potřebujete tam dát číslování. Najedeme tedy nahoře na záložkách na Vložení (v červeném skoro kruhu) a potom v části záhlaví a zápatí je položka Číslo stránky (ta luxusní šipka tam), na to klikněte a rozbalí se vám list, kde si můžete vybrat umístění daného číslování.

    Gratulace, vložili jste na všechny stránky číslování :) Pokud je to vše, co potřebujete, tak dál číst nemusíte. Pokud ale potřebujete trochu složitější číslování, tak určitě pokračujte v namáhavém čtení dále.
    Abyste správně upravili číslování, tak je lepší si zobrazit skryté znaky formátování. Dělá se to přes záložku Domů v části odstavec, jak je tam takový ten znak "pí". Pro jistotu jsem to dal opět do teď už fakt skoro dokonalého kruhu.

    Tím si zobrazíte spoustu znaků, které normálně vidět nejsou, takže nepanikařte. Řekněme, že potřebujete udělat číslování až od třeba páté stránky, ale tak, aby to tam začínalo jedničkou a první 4 strany zůstaly neočíslované. K tomu slouží takzvaná funkce konec oddílu. Takže najedeme na stránku číslo 4, kurzor hodíme za poslední znak na její stránce (prostě  klikněte za poslední písmenko) a nahoře v záložkách klikněte na Rozložení stránky, kde v sekci vzhled stránky je funkce Konce,  takže na ně klikněte a zobrazí se vám list, jako je na obrázku. Nedal jsem to do kroužku, ale myslím, že to zas až tak složité není. Vyberte možnost Další stránka, udělá se vám tam znak "konec oddílu (další stránka)", který jsem podtrhnul vyblitou zelenou. Z největší pravděpodobností vám to taky hodí odstavec na další stránce (jakoby jste dali ENTER), takže klidně můžete na tu další stranu kliknout a smazat ho.

    Tímto krokem jste dokument rozdělili na dva oddíly. Takže teď klikneme na stránku číslo 5, přímo na číslo 5 a klikáme tak dlouho levým tlačítkem, dokud nám to tu pětku neoznačí (2-3 kliky). Pokud jste to udělali správně, tak se vám za poslední záložkou nahoře zobrazí Nástroje záhlaví a zápatí. Taky bude zvýrazněná položka propojit s předchozím (ano, myslí se oddíl) a tu vy potřebujete odkliknout, tzn. nechcete aby byly oddíly propojené.

    Jakmile to už nesvítí, tak můžete kliknout na jakoukoliv stranu z předchozího oddílu (strana 1 až 4), přímo na její číslování a dát delete, prostě to číslování smazat. Po těchto krocích máte první 4 strany dokumentu prázdné a číslování začíná pátou stranou číslem 5. Teďko už zbýva poslední krok, a to, že označíte tu pětku a kliknete na ni pravým myšítkem. Zobrazí se vám list, kde vás zajímá Formát - číslování stránek...(případně přes záložku Vložení - Číslo stránky - Formát-číslování stránek) na to kliknete a zobrazí se vám tabulka, kde zakliknete možnost Začít od a navolíte 1. Hotovo :) Obdobně by se postupovalo na konci dokumentu, opět vložíte konec oddílu, odkliknete propojení s předchozím a smažete číslo.

    Tak doufám, že vám to pomohlo. Pěkný zbytek dne a kdyby něco, ptejte se ;-)

Autor: Waitero

Zpět

Diskusní téma: Číslování stránek

Datum 06.05.2014

Vložil Petr

Titulek Jediný návod, který funguje až do konce!!

Odpovědět

super, strávil jsem 100x víc času na hledání tvého návodu, než na samotné provedení akce... přišel jsem o 2 roky života, ale zachránil jsi mi ty další roky :) Díky, barde!

Datum 28.04.2014

Vložil Eliška

Titulek Nejde to.

Odpovědět

Dělám všechno podle návodu, ale stejně mi to nejde. Když smažu ta předchodí čísla, automaticky se mi smažou i ta ostatní. :(

Datum 26.04.2014

Vložil Cattal

Titulek Díky

Odpovědět

To je asi poprvé, co jsem nějaký postup okamžitě pochopil, u ničeho jsem se nezasekl a napoprvé(!) se mně to podle návodu podařilo udělat. A dokonce bez doprovodných vulgarit!

Datum 09.04.2014

Vložil Any_cz

Titulek Skvělé!

Odpovědět

Díky moc ;) já se to vždycky naučím a pak to zase všechno zapomenu, tak jsem ráda, že existují takoví dobrodinci jako ty :*

Datum 23.03.2014

Vložil Denisa

Titulek 1****

Odpovědět

Super jednoduché !!! Díky :)

Datum 23.03.2014

Vložil hanka

Titulek to je bomba

Odpovědět

Fantastické!!!!! Postup jak pro idioty, ale na mě to funguje. Tisíceré dííííííky. Neskutečná úspora času. Jak já se s tím předtím drbala dlouho!!!!!

Datum 18.03.2014

Vložil Eva

Titulek Skvělé

Odpovědět

Mooooc DÍKY !!!!!Byla jsem úplně bezradná.

Datum 09.03.2014

Vložil Marie

Titulek !

Odpovědět

Děkuju za pomoc!

Datum 18.02.2014

Vložil Gordias

Titulek paráda

Odpovědět

díky:)

Datum 11.02.2014

Vložil Martin

Titulek Návod OK

Odpovědět

Super návod pro lamy jako jsem já....problém jsem dříve řešil tak, že jsem zbaběle kopíroval vlastní text do práce kolegů či kolegyň, ten pocit, kdy to umím udělat sám je k nezaplacení-DĚKUJI !!!