Číslování stránek

12.03.2013 00:20

    Za poslední dobu se mi množí dotazy na číslování stránek. Je to hlavně proto, že při psaní bakalářské nebo diplomové práce (nebo jiných podobných nechutin) se začíná číslovat od jiné stránky než první a taky na konci jsou části, které se nemají číslovat vůbec. Zkusím teda napsat jasně a stručně, jak na to. Používat budu Microsoft Word 2010 (skoro stejné jako 2007), protože v dnešní době už je to zapotřebí a navíc jsme měli spoustu času, abychom si na ni zvykli od 2003ky.

    Začneme něcím upe jednoduchým. základním očíslováním stránek. Takže máte před sebou nějaký text na více než jednu stranu a potřebujete tam dát číslování. Najedeme tedy nahoře na záložkách na Vložení (v červeném skoro kruhu) a potom v části záhlaví a zápatí je položka Číslo stránky (ta luxusní šipka tam), na to klikněte a rozbalí se vám list, kde si můžete vybrat umístění daného číslování.

    Gratulace, vložili jste na všechny stránky číslování :) Pokud je to vše, co potřebujete, tak dál číst nemusíte. Pokud ale potřebujete trochu složitější číslování, tak určitě pokračujte v namáhavém čtení dále.
    Abyste správně upravili číslování, tak je lepší si zobrazit skryté znaky formátování. Dělá se to přes záložku Domů v části odstavec, jak je tam takový ten znak "pí". Pro jistotu jsem to dal opět do teď už fakt skoro dokonalého kruhu.

    Tím si zobrazíte spoustu znaků, které normálně vidět nejsou, takže nepanikařte. Řekněme, že potřebujete udělat číslování až od třeba páté stránky, ale tak, aby to tam začínalo jedničkou a první 4 strany zůstaly neočíslované. K tomu slouží takzvaná funkce konec oddílu. Takže najedeme na stránku číslo 4, kurzor hodíme za poslední znak na její stránce (prostě  klikněte za poslední písmenko) a nahoře v záložkách klikněte na Rozložení stránky, kde v sekci vzhled stránky je funkce Konce,  takže na ně klikněte a zobrazí se vám list, jako je na obrázku. Nedal jsem to do kroužku, ale myslím, že to zas až tak složité není. Vyberte možnost Další stránka, udělá se vám tam znak "konec oddílu (další stránka)", který jsem podtrhnul vyblitou zelenou. Z největší pravděpodobností vám to taky hodí odstavec na další stránce (jakoby jste dali ENTER), takže klidně můžete na tu další stranu kliknout a smazat ho.

    Tímto krokem jste dokument rozdělili na dva oddíly. Takže teď klikneme na stránku číslo 5, přímo na číslo 5 a klikáme tak dlouho levým tlačítkem, dokud nám to tu pětku neoznačí (2-3 kliky). Pokud jste to udělali správně, tak se vám za poslední záložkou nahoře zobrazí Nástroje záhlaví a zápatí. Taky bude zvýrazněná položka propojit s předchozím (ano, myslí se oddíl) a tu vy potřebujete odkliknout, tzn. nechcete aby byly oddíly propojené.

    Jakmile to už nesvítí, tak můžete kliknout na jakoukoliv stranu z předchozího oddílu (strana 1 až 4), přímo na její číslování a dát delete, prostě to číslování smazat. Po těchto krocích máte první 4 strany dokumentu prázdné a číslování začíná pátou stranou číslem 5. Teďko už zbýva poslední krok, a to, že označíte tu pětku a kliknete na ni pravým myšítkem. Zobrazí se vám list, kde vás zajímá Formát - číslování stránek...(případně přes záložku Vložení - Číslo stránky - Formát-číslování stránek) na to kliknete a zobrazí se vám tabulka, kde zakliknete možnost Začít od a navolíte 1. Hotovo :) Obdobně by se postupovalo na konci dokumentu, opět vložíte konec oddílu, odkliknete propojení s předchozím a smažete číslo.

    Tak doufám, že vám to pomohlo. Pěkný zbytek dne a kdyby něco, ptejte se ;-)

Autor: Waitero

Zpět

Diskusní téma: Číslování stránek

Datum 31.01.2015

Vložil Tomáš

Titulek :)

Odpovědět

Palec hore.. :)

Datum 16.01.2015

Vložil Romča

Titulek

Odpovědět

Konečně někdo se supr návodem!!!!!

Datum 29.01.2015

Vložil Monika

Titulek Re:

Odpovědět

Souhlasím s Romčou. Podle jasného a srozumitelného návodu jsem to zvládla na jedničku.Super,díky.

Datum 13.01.2015

Vložil Michaela

Titulek číslování

Odpovědět

Udělala jsem vše podle návodu a stejně mi to nefunguje :( Když smažu číslování v prvním oddílu, v druhém mi zůstane pouze číslo 1. stránky a dál nic :( Co s tím ?:( Pokud manuálně zadám číslo strany 2, všechny ostatní stránky mají číslo 2. Pokud na třetí stranu vložím číslo 3, všechny listy dostanou číslo 3. Jsem bezradná už několik dní :(

Datum 12.12.2014

Vložil Anička

Titulek Díky !!!

Odpovědět

Konečně se mi to podařilo, díky moc za jasný popis !! :-)

Datum 08.12.2014

Vložil Miroslav

Titulek Děkuji na100000krát!!!

Odpovědět

Konečně se to jednou povedlo bez velkých nervů. Děkuji moc! ;)

Datum 30.11.2014

Vložil Nikola

Titulek velké díky

Odpovědět

těsně před rozmlácením PC :-) a po 4 hodinách rozčilovaní......vážně mi to moc pomohlo.....díky díky díky :-D

Datum 20.11.2014

Vložil Milos

Titulek parada!

Odpovědět

Diky kamo, tohle fakt potesi :-)!!

Datum 31.10.2014

Vložil Jana

Titulek SUPER!!!

Odpovědět

Těsně před zhroucením a po desítce pokusů. Možná takový bonbónek navrch - jak to udělat s aktivním obsahem? Ten se nedá oddělit jako oddíl, nebo jo? Ale to už je fuk, ať jsou tam klidně čísla stránek, hlavně že nejsou na titulce a prohlášení!

Datum 24.10.2014

Vložil Inula

Titulek :o)

Odpovědět

Mooooc díky!!!