Vytvoření Obsahu ve wordu 2003

17.03.2009 13:21

     Pokud stále děláte obsah stylem, že napíšete text pak "tečkujete" a na konec napíšete číslo, tak to děláte zcela zbytečně. Microsoft Word má totiž funkci, s jejíž pomocí se vám vytvoří obsah automaticky. Je ale pro to nutné znát alespoň trochu formátování textu ve Wordu. Aby se vám to v obsahu zobrazilo musíte totiž nadpisy formátovat jako Nadpis. Můžou být i podbody, ale k tomu musíte vytvořit nadpisy nižšího řádu (nadpis2, nadpis3...). To vše si teď ukážeme. Jako poznámku snad uvedu, že používám Microsoft Word 2003, a proto pokud máte strašnou 2007, může se to trochu lišit.
    Nejprve můžete klidně psát jak jste zvyklí a až poté to formátovat nebo můžete nastavit formátování a při psaní jej případně měnit. Je dobré si hned ze startu kliknout na horní liště na položku Formát a tam vybrat Styly a formátování. Tím se vám veškeré použité styly zobrazí na pravé straně.
    Pro přehlednost si vymyslím nějaký text, který budu používat jako příklad. Napsal jsem si tedy jakýsi úvod a nějaký text k tomu. Nadpis Úvod si označím a v stylech a programování zobrazených na pravé straně vyberu přednastavený Nadpis1. Tím se vám písmo upravilo. Můžete si samozřejmě sami navolit velikost a druh písma. Tím, že uděláte nějakou změnu, tak se vám zobrazí na pravé straně jakoby nový styl.

     Pokračujeme dále normálně v psaní libovolného textu a pokažde pokud začínáme nové téma a chceme aby to bylo jako nadpis a aby to bylo v obsahu musíme označit text a kliknout na vybrané formátováni. Jestliže chce mít podbody, tak je postup obdobný. Akorát místo na Nadpis 1 klikneme na nadpis 2, tím navolíme nadpis druhého řádu a Word bude vědět, že jej má v obsahu zařadit pod Nadpis.

     Takto opět pokračujeme, dokud chceme. Povšimněte si, že je ve stylech a formátování vidět 2x Nadpis 1 i Nadpis 2. Je to proto, že takovýto formát je naformátovaný předem a podruhé je tam proto, že jsem provedl nějaké jeho úpravy.
    Jak teda teď udělat samotný Obsah? Upozorňuju předem, že Obsah se vám vloží na místo kde máte momentálně nakliknuté. To znamená, že pokud jste dokončili psaní a nechali blikající kurzor na konci, tak bude obsah vložen na konec, jestliže jste klikli před první nadpis, tak bude obsah vložen na žačátek. V nástrojové liště nahoře vybereme Vložit-Odkaz-Rejstříky a seznamy.

    Otevře se nám tabulka v níž klikneme na kartu Obsah. Tam můžeme nastavit počet zobrazovaných úrovní nadpisů v obsahu a další nastavení. Poslední věc je ta, že musíte kliknout na OK. Jestliže tam chce te mít napsáno i slovo Obsah, tak jej tam musíte vepsat sami. Jestliže jste vše vykonali tak, jak jsem zde uvedl měl by výsledný efekt vypadat asi takto.

Autor: Waitero

Zpět

Anketa

Pomohl vám tento článek?

Celkový počet hlasů: 354

Diskusní téma: Vytvoření Obsahu ve wordu 2003

Datum 10.02.2015

Vložil Jirka

Titulek Drobné doplnění

Odpovědět

Dobrý, jen bych doplnil, že pokud někdo dodělává obsah dodatečně (jako třeba já), a pak se mu do názvu opíše celý text odstavce, tak ten text odstavce označit jako prostý text. Možná, že se lze tomuto vyhnout rovnou někde v nastavení, ale to netušim.....

Datum 20.11.2014

Vložil Zipo

Titulek Dik

Odpovědět

na informatike si mi pomohol

Datum 17.12.2013

Vložil Pája

Titulek Dobrá známka

Odpovědět

Moc děkuju, zařídil jsi mi jedničku z ITE :D

Datum 06.09.2013

Vložil Marťas

Titulek číslování stránek?

Odpovědět

Ahoj, máš skvěle a polopaticky vysvětleno vytvoření obsahu, mám ale problém, že se mi vždu na každím řádku číslování stránky 1. Jak se to dá změnit? Aby tam byly skutečné čísla stránek? Díky.