Obrázky ve Wordu

03.03.2009 14:26

    Další článek pro úplné začatečníky, kteří se bojí cokoliv zkusit, aby náhodou něco nezkazili. Jak každý z vás určitě víte, tak Word je aplikace od Microsoftu, která se používá na psaní různých dopisů, článků a zkrátka všude. Taky jste si určitě všimli, že lze mezi řádky a text vkládat různé obrázky a tyto můžete upravovat co se velikosti týče, natočení a pozic. Takže si každý otevřete Microsoft Word, jestliže ho nemůžete najít ( :-D ) tak ho nejspíš nemáte nainstalovaný a nebo vám jej nikdo neumístil na plochu. Klikněte na Start-Všechny programy-Microsoft Office a tam to je. Pokud tam není ani microsoft office, tak si jej teprve budete muset nainstalovat.
    Předpokládám, že se vám úspěšně povedlo otevřít Word. Teďko vám v pár větách vysvětlím jak do něj vložit obrázek. Použijeme k tomu horní lištu. Najedeme na Vložit-Obrázek-Ze souboru.

     Otevře se vám okno v kterém musíte vybrat cestu k tomu vašemu vyvolenému obrázku. Pokud chcete vložit jako fotku vaši plochu, tak podrobný článek o jejím vytvoření najdete zde. Jestliže už máte obrázek vybraný a vložil se vám, tak to vypadá asi takto. Z důvodu místa jsem vybral pouze samotný obrázek. Všimněte si, že kolem obrázku je černé ohraničení s malýma čtverečkama. Za ty čtverečky můžete libovolně tahat a tím upravovat tvar obrázku.

     Řekněme ale, že jich tam máte víc a chcete je posunovat doleva doprava a zkrátka umístit na vámi vybrané místo. Abyste toho dosáhli musíte změnit formát obrázku. Takže kliknete na obrázek pravým myšítkem a dáte Formát obrázku. Vyskočí vám tabulka v které můžete upravovat samotný obrázek. Vám ale většinou bude stačit, když kliknete na Pozice a vyberete jinou možnost než tu první. Záleží na vás jakým způsobem chcete psát okolo obrázku a podle toho si vyberete možnost. Nastala velká změna ve zvýraznění obrázku. Tím myslím, že už to není ohraničeno černým okrajem, z čtverečků se staly kolečka a dokonce přibyla jedna zelená tečka(:-D).

     Další změna, která nastala je ta, že když na obrázek najedete myší tak se změní její kurzor. Díky tomu můžete pohybovat s obrázkem vámi zvoleným směrem a to tak, že kliknete a držíte levé myšítko a taháte doprava nebo doleva nebo snad nahoru či dokonce dolů (šikmo taky můžete). Ona zelená tečka slouží k otáčení obrázku. Když na ni najedete myší, tak se taky změní kurzor a budete schopni si obrázek natočit podle přání.
    Tohle vám vystačí k veškeré práci s obrázky ve Wordu.

Autor: Waitero

Zpět

Anketa

Pomohl vám tento článek?

Celkový počet hlasů: 355

Diskusní téma: Obrázky ve Wordu

Datum 09.03.2012

Vložil geopas

Titulek obrázek a word

Odpovědět

Dobrý den, mám napsaný text ve wordu ve kterém se odkazuji na doprovodné obrázky. Ty jsou ve formátu JPG.
Obrázky nechci do textu vkládat, je jich poměrně dost a mám představu že bych kliknul v textu na třeba "viz obr.1" a příslušný obrázek by se mi otevřel.
Podobným způsobem otevírám z excelu konkrétní texty ve wordu pomocí hypertextového odkazu.
S obrázky se mi ale nedaří. Díky za radu.

Datum 11.03.2013

Vložil Waitero

Titulek Re: obrázek a word

Odpovědět

v tom případě musíte nejprve nahrát vámi vybrané obrázky někam na online server. Díky tomu dostane každý obrázek svůj hypertextový odkaz na který potom ve wordu odkážete a když na to člověk klikne (musí se podržet ctrl), tak se mu obrázek otevře.