Ideální rovržení pevných disků v PC

26.02.2009 21:58

    V ideálním případě, pokud máte jeden disk, byste ho měli rozdělit (na tzv. partitiony, ) před instalací samotného Windowsu. Pravidlem je, že systém by se měl držet odděleně od dat, pro případ, že by se vám windows nějak pokazil, protože když budete dělat formát, tak víte, že data máte vpořádku. Pokud ovšem není chyba v samotném disku a to už vám pomůže pouze specializovaná firma za nemalý úplatek.
    Teď konečně k samotnému rozdělení. Provádějte je převážně na prázdném disku (nebo rozdělení prázdné části disku), protože pokud se pokusíte rozdělit disk, který je plný, tak je nebezpečí, že o data přijdete.
    Samozřejmě záleží na velikosti vašeho disku, ale takové moje osobní pravidlo je, že systémový partition (to je ten partition, kde máte nainstalovaný windows) by neměl mít méně než 50GB. Zbývající místo nechat pro vaše data, filmy, hry a další věci. Dále potom rozdělovat jeden pevný disk na více než 3 partitiony je zbytečné, protože to zatěžuje počítač. Mnohdy se ale může stát, že už máte svůj disk rozdělen na 4 partitiony (což je maximum), je to hlavně u notebooků, protože si na nich schovávají data pro obnovu. Pro názornější příklad zde uvedu rozvržení partitionů:

Mám 2 pevné disky. Jeden má 200GB a druhý 1000GB. V tomto případě není nutno nic rozdělovat, protože windows nainstalujete na menší disk a druhý budete mít na surová data (instalačky programů, nainstalované hry, osobní daty, fotky...). Také tam mějte důležitou věc, kterou jsou data na ploše. Z jakého důvodu tam mám plochu vysvětlím později.

Pokud ale máte jeden disk 1TB nebo dneska už i 2TB, tak je určitě vhodné jej rozdělit. 100-200GB pro windows a zbytek na data.

- zanedbal jsem skutečnost, že disky nemají skutečnou uvedenou datovou kapacitu. Mám na mysli, že 1000GB disk má ve skutečnosti okolo 930GB.

Tak podle toho, jak se tváříte usuzuju, že rozdělení disků jste pochopili. Teďko bych se chtěl vyjádřit k způsobu ukládaní dat na jednotlivé partitiony.

  1. Nejprve k systémovému partitionu:

    Tento disk je nejmenší a proto ukládání dat do všemi oblíbených dokumentů zcela odpadá. Tím mám na mysli skladování tun hudby nebo dokonce filmů. A taky používat plochu jako skladovací místo je naprosto nepraktické a nevýhodné hned z několika důvodů. Za chvíli se v tom člověk přestane orientovat a hlavní důvod je kvůli záloze dat nebo přeinstalaci systému. Dokumenty stejně mít prázdné nebudete, protože spousta her si tam ukládá svá data. Výše jsem zmiňoval, že na jednom z disků mám uloženou plochu, to znamená, že mám na tom disku vytvořenou složku PLOCHA a že veškeré data, které chci mít na ploše ve své uživatelské složce (např: obrázky, škola, mamka...) ukládám tam. Jediné co je pak nutné udělat, je kliknout ve složce PLOCHA na onu uživatelskou složku pravým myšítkem a vytvořit zástupce a toho si dát na skutečnou plochu. Poslední co bych zde chtěl zmínit je to, že tady byste měli instalovat veškeré programy.

  2. Partition na Data:
    Tak zde vám ponechávám volnou ruku. Ovšem ne co se týče zavedení složky PLOCHA. Na tento disk byste si měli přesměrovat veškerá data, která nově z internetu stahujete a data, která máte v PC pouze na nějakou chvíli. Můžete zde mít i instalačky různých programů, které na vašem PC chcete používat. Samozřejmostí je ale rozdělení do složek. Do složky Hry instalovat hry, složka Downloads vám bude sloužit na ukládání všech souborů stažených z internetu (nastavte si tak svůj prohlížeč, btw google chrome je nejlepší), Filmy nečekaně na filmy, Seriály asi na seriály, Hudba na fotky (:-D)...

 To by mělo být snad vše. Pokud něčemu nerozumíte, tak se vůbec neostýchejte zeptat.

Naposled aktualizováno : 12.3.2013
Autor: Waitero

Zpět

Anketa

Co si myslíte o tomto článku?

Celkový počet hlasů: 104

Diskusní téma: Ideální rovržení pevných disků v PC

Datum 02.05.2024

Vložil Kitesurf Lagos

Titulek Kitesurfing Spot in Algarve Lagos

Odpovědět

Beautiful coastal town of Lagos, Portugal, Algarve Kite Center is renowned as the best kitesurfing spot in the Algarve region. With its ideal wind conditions, stunning beaches, and clear blue waters, this spot offers the perfect setting for an exhilarating kitesurfing adventure.

Whether you're a beginner or an experienced kitesurfer, Algarve Kite Center has something to offer for everyone. The spot is suitable for all skill levels, making it a popular choice among kitesurfing enthusiasts from around the world.

Immerse yourself in the breathtaking natural beauty of the Algarve while enjoying the thrill of kitesurfing at this top-notch spot. Prepare to be amazed by the incredible views and adrenaline-pumping rides that await you at Algarve Kite Center.

Datum 02.05.2024

Vložil Williamneisp

Titulek New Participant Introduction

Odpovědět

Hi everyone! I'm newcomer in this community and thrilled to become a part of the group. I've been interested in [subject/hobby related to this community] for a time presently, & I am anticipating forward to learning of all from you all and exchanging my own personal encounters as too. A little little regarding myself - I'm originally from [your city/area] & my other interests include [list two to three additional interests]. Please free to ask myself anything, and I look forward to becoming to be acquainted with you all!

Datum 01.05.2024

Vložil Robertwak

Titulek Aloha i am write about the price

Odpovědět

Szia, meg akartam tudni az árát.

Datum 01.05.2024

Vložil vino_kupit_lgmr

Titulek купить вино

Odpovědět

Купить вино дешево в Москве: лучшие цены и где их найти
москва цена вина [url=xn----1-fdd2ack2aje8aj4j.xn--p1ai]xn----1-fdd2ack2aje8aj4j.xn--p1ai[/url] .

Datum 30.04.2024

Vložil BOSvax

Titulek Premium domain

Odpovědět

Premium domain for sale 777azino777cazinotusd.ru

Datum 27.04.2024

Vložil Robertwak

Titulek Hi, i write about price

Odpovědět

Salam, qiymətinizi bilmək istədim.

Datum 27.04.2024

Vložil Robertwak

Titulek Hello, i am writing about your price for reseller

Odpovědět

Sveiki, es gribēju zināt savu cenu.

Datum 25.04.2024

Vložil Coreyciz

Titulek Моментальный блат в телеграм

Odpovědět

Молниеносные он-лайн знакомства в течение телеграм канале @mylovetut

Datum 24.04.2024

Vložil Robertwak

Titulek Hallo, i am writing about price for reseller

Odpovědět

Hai, saya ingin tahu harga Anda.

Datum 23.04.2024

Vložil Kennethutini

Titulek Познакомится всего девицей в телеграм

Odpovědět

Прелестная девушка повстречается джентельмена для прогулок под луной, телеграм @wanowes