Číslování stránek

12.03.2013 00:20

    Za poslední dobu se mi množí dotazy na číslování stránek. Je to hlavně proto, že při psaní bakalářské nebo diplomové práce (nebo jiných podobných nechutin) se začíná číslovat od jiné stránky než první a taky na konci jsou části, které se nemají číslovat vůbec. Zkusím teda napsat jasně a stručně, jak na to. Používat budu Microsoft Word 2010 (skoro stejné jako 2007), protože v dnešní době už je to zapotřebí a navíc jsme měli spoustu času, abychom si na ni zvykli od 2003ky.

    Začneme něcím upe jednoduchým. základním očíslováním stránek. Takže máte před sebou nějaký text na více než jednu stranu a potřebujete tam dát číslování. Najedeme tedy nahoře na záložkách na Vložení (v červeném skoro kruhu) a potom v části záhlaví a zápatí je položka Číslo stránky (ta luxusní šipka tam), na to klikněte a rozbalí se vám list, kde si můžete vybrat umístění daného číslování.

    Gratulace, vložili jste na všechny stránky číslování :) Pokud je to vše, co potřebujete, tak dál číst nemusíte. Pokud ale potřebujete trochu složitější číslování, tak určitě pokračujte v namáhavém čtení dále.
    Abyste správně upravili číslování, tak je lepší si zobrazit skryté znaky formátování. Dělá se to přes záložku Domů v části odstavec, jak je tam takový ten znak "pí". Pro jistotu jsem to dal opět do teď už fakt skoro dokonalého kruhu.

    Tím si zobrazíte spoustu znaků, které normálně vidět nejsou, takže nepanikařte. Řekněme, že potřebujete udělat číslování až od třeba páté stránky, ale tak, aby to tam začínalo jedničkou a první 4 strany zůstaly neočíslované. K tomu slouží takzvaná funkce konec oddílu. Takže najedeme na stránku číslo 4, kurzor hodíme za poslední znak na její stránce (prostě  klikněte za poslední písmenko) a nahoře v záložkách klikněte na Rozložení stránky, kde v sekci vzhled stránky je funkce Konce,  takže na ně klikněte a zobrazí se vám list, jako je na obrázku. Nedal jsem to do kroužku, ale myslím, že to zas až tak složité není. Vyberte možnost Další stránka, udělá se vám tam znak "konec oddílu (další stránka)", který jsem podtrhnul vyblitou zelenou. Z největší pravděpodobností vám to taky hodí odstavec na další stránce (jakoby jste dali ENTER), takže klidně můžete na tu další stranu kliknout a smazat ho.

    Tímto krokem jste dokument rozdělili na dva oddíly. Takže teď klikneme na stránku číslo 5, přímo na číslo 5 a klikáme tak dlouho levým tlačítkem, dokud nám to tu pětku neoznačí (2-3 kliky). Pokud jste to udělali správně, tak se vám za poslední záložkou nahoře zobrazí Nástroje záhlaví a zápatí. Taky bude zvýrazněná položka propojit s předchozím (ano, myslí se oddíl) a tu vy potřebujete odkliknout, tzn. nechcete aby byly oddíly propojené.

    Jakmile to už nesvítí, tak můžete kliknout na jakoukoliv stranu z předchozího oddílu (strana 1 až 4), přímo na její číslování a dát delete, prostě to číslování smazat. Po těchto krocích máte první 4 strany dokumentu prázdné a číslování začíná pátou stranou číslem 5. Teďko už zbýva poslední krok, a to, že označíte tu pětku a kliknete na ni pravým myšítkem. Zobrazí se vám list, kde vás zajímá Formát - číslování stránek...(případně přes záložku Vložení - Číslo stránky - Formát-číslování stránek) na to kliknete a zobrazí se vám tabulka, kde zakliknete možnost Začít od a navolíte 1. Hotovo :) Obdobně by se postupovalo na konci dokumentu, opět vložíte konec oddílu, odkliknete propojení s předchozím a smažete číslo.

    Tak doufám, že vám to pomohlo. Pěkný zbytek dne a kdyby něco, ptejte se ;-)

Autor: Waitero

Zpět

Diskusní téma: Číslování stránek

Datum 02.06.2018

Vložil Albertbem

Titulek How To Prevent Prostate Problems And Diseases?

Odpovědět

The men's prostate is the central a part of a male's the reproductive system. It secretes fluids that help the transportation and activation of sperm. The prostate related can be found just in front of the rectum, below the bladder and all around the urethra. When there is prostate problem, it is almost always really really irritating and inconvenient for your patient as his urinary method is directly affected.

The common prostate health problems are prostate infection, enlarged prostate and cancer of prostate.



Prostate infection, also known as prostatitis, is easily the most common prostate-related condition in men younger than 55 years of age. Infections in the prostate are classified into four types - acute bacterial prostatitis, chronic bacterial prostatitis, chronic abacterial prostatitis and prosttodynia.

Acute bacterial prostatitis could be the least common coming from all kinds of prostate infection. It is brought on by bacteria perfectly located at the large intestines or urinary tract. Patients can experience fever, chills, body aches, back pains and urination problems. This condition is treated by utilizing antibiotics or non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to alleviate the swelling.

Chronic bacterial prostatitis is a condition associated with a particular defect inside the gland along with the persistence presence of bacteria in the urinary tract. It can be due to trauma on the urinary tract or by infections from the rest from the body. A patient can experience testicular pain, spine pains and urination problems. Although it is uncommon, it could be treated by removal of the prostate defect accompanied by the utilization antibiotics and NSAIDs to treat the soreness.

Non-bacterial prostatitis is the reason for approximately 90% of prostatitis cases; however, researchers have not yet to determine the cause of these conditions. Some researchers think that chronic non-bacterial prostatitis occur as a result of unknown infectious agents while other believe intensive exercise and lifting may cause these infections.

Maintaining a Healthy Prostate

To prevent prostate diseases, an effective meals are important. These are some of the actions to maintain your prostate healthy.

1. Drink sufficient water. Proper hydration is necessary for our health and wellbeing and will also also maintain your urinary track clean.

2. Some studies suggest that several ejaculations a week will prevent prostate cancer.

3. Eat red meat without excess. It has been shown that consuming more than four meals of beef every week will heighten the risk of prostate diseases and cancer.

4. Maintain a suitable diet with cereals, vegetable and fruits to make sure sufficient intake of nutrients needed for prostate health.

The most important measure to take to ensure a proper prostate is usually to opt for regular prostate health screening. If you are forty yrs . old and above, you should select prostate examination at least one time 12 months.

Datum 04.04.2018

Vložil Monika

Titulek Palec nahoru

Odpovědět

Díky moc za podrobný návod, přesně takhle pro "debílky" jsem to potřebovala. Ještě jednou děkuju.

Datum 15.02.2018

Vložil Romis

Titulek Baka.

Odpovědět

Zdravím, můžete mi prosím někdo poradit? Udělal jsem vše podle návodu na této stránce, ale stále mi to nejde...mám MS 2016, šlo mi nastavit číslování od úvodu, ale na všech dalších stranách mám číslo strany 2. Nevíte co s tím? Spěchá to :/ Díky moc

Datum 01.05.2017

Vložil Veronika

Titulek Vřelé díky!

Odpovědět

Velmi děkuji, jen díky Vám jsem diplomku naformátovala bez problémů! :-)

Datum 20.11.2016

Vložil Marta

Titulek číslování stran

Odpovědět

Číslování snad ví každý, kdo pracuje s písemnostmi denně a není samouk.

Datum 25.10.2016

Vložil Michaela

Titulek Číslování

Odpovědět

Ahoj, mám takový problém s číslováním. Potřebuji očíslovat od druhé stránky, všechno jsme nastavila, všechno klaplo, v dokumentu to vidím, tak jako chci, ale jakmile soubor odešlu přes email nebo messenger jedníčka na třetí stránce se změní na číslo tři. Nevíte, čím to může být? Děkuji za odpovědi!

Datum 04.10.2016

Vložil Milan

Titulek HGM

Odpovědět

Mockrát děkuji za jednoduché vysvětlení. www.hgm.cz

Datum 21.06.2016

Vložil adéla

Titulek nezvýrazněné propojit s předchozím

Odpovědět

Ahoj, ať dělám, co dělám, tak se mi nechce zvýraznit fnce propojit s předchozím, konec oddílu mám, vše, ale stále nezvýrazněno... už si rvu vlasy... prosím o radu a pomoc!!

Datum 09.06.2016

Vložil El

Titulek <3

Odpovědět

Hej hochu, tak ty seš borec!! Díky fakt moc!! :-)

Datum 09.05.2016

Vložil Kate

Titulek Díky moc

Odpovědět

Super děkuju moc. Strašně mi to pomohlo. A zvládla jsem to i já, která jsem antitalent na tyhle věci :D