Jak vyfotit plochu?

02.03.2009 18:01

    Určitě už se vám stalo, že by jste potřebovali mít u sebe foťák, aby jste vyfotili to co právě na svém monitoru vidíte. Váš počítač takový vlastní foťák má a jeho použití je velmi jednoduché, ale někomu to přesto může dělat problém.
    Slouží k tomu jedno tlačítko na vaší klávesnici. Jmenuje se Print screen, někdy bývá i ve zkráceném názvu, jako například Prt Sc a nachází se zpravidla vedle funkčních kláves a zároveň nad tlačítky jako je delete, page up, page down a další. Budeme také potřebovat Malování. Najdeme jej, když klikneme na Start, pak najedeme myší na Všechny programy a vybereme položku Příslušenství. Pokud tam z nějakého důvodu není, tak jej najdeme ve složce X:/Windows/system32/ pod názvem mspaint.exe.   

    Jak teda postupovat? Jednoduše. Na plochu naschystáte to co si chcete vyfotit a zmáčknete Print Screen. Fotka se uloží do paměti počítače a je nutné ji vyvolat dříve, než tam vložíme další. Takže po zmáčknutí Print Screen si otevřeme Malování a vybereme položku Úpravy a dáme vložit nebo jednudušší je po otevření malování ihned zmáčknout ctrl+v (zkratka pro vložení). Tím by se vám tam měla objevit celá vaše vyfocená plocha. Pokud chcete jenom určitou část, tak klikneme na znak pro výběr (na obrázku označený v černém patvaru).

     Jakmile jste klikli na znak pro výběr, tak kliknete a držíte levé tlačítko myši v rohu oblasti, kterou chcete vybrat a se stále zmáčknutým levým myšítkem taháme nejlépe uhlopříčně do dalšího rohu. Tím si označíme oblast kterou si chceme vybrat. Vybraná oblast bude znázorněná přerušovanými čárkami. Kliknete pravým myšítkem dovnitř oblasti a dáte kopírovat nebo stačí zmáčknout ctrl+c (zkratka pro kopírování). Poté kliknete v malování na soubor a vyberete položku Nový. Zeptá se vás to zda-li chcete změny na tomto obrázku uložit. Co vyberete záleží na vás, ale jelikož vy nechcete celou plochu, ale jenom vámi vybranou oblast, tak dáme Ne. Otevře se vám čisté malování. Zmáčkneme ctrl+v nebo opět úpravy a vložit. Zcela určitě se vám vložila pouze vámi vybraná oblast a pokud ne, tak jste udělali někde chybu a je potřeba to zkusit znovu :) (nechtěl bych). Jestliže je vámi vybraná oblast větší než aktuální velikost bílé plošky co byla v malování, tak není co řešit, protože se ona ploška automaticky vašemu obrázku přizpůsobila. Pokud je ale menší, tak budete muset vaši plošku přizpůsobit. Slouží k tomu takový malý modrý čtvereček v pravém dolním rohu bíle plošky (pro znázornění jsem jej opět označil patvarem)

     Teď, když už jste splnili všechny výše popsané kroky, tak zbývá udělat poslední věc a tou je obrázek uložit. Najedeme tedy myší na Soubor a vybereme položku Uložit jako. Vyskočí vám tabulka. V té si vyberete kam chcete tento obrázek uložit, název obrázku a poslední důležitou věc a to je Typ. Standartně je tam napsáno 24bitový rastr(*.bmp;*.dib). Tento formát je sice kvalitní svým vzhledem, ale za to má velkou velikost. Takže je pro vás lepší vybrat JPEG (*.JPG;*.JPEG;*.JPE;*.JFIF) a poslední namáhavá věc co musíte udělat je kliknout na OK. Tímto vám gratuluji.

Autor: Waitero

Zpět

Anketa

Pomohl vám tento článek?

Celkový počet hlasů: 345

Diskusní téma: Jak vyfotit plochu?

Datum 16.12.2017

Vložil superky

Titulek notebook

Odpovědět

de to ! ale nejde mi to najít ve složce sítě

Datum 23.01.2017

Vložil Maroš

Titulek Pc

Odpovědět

Super diki hned som si ten navod vifotil a ulozil :-)

Datum 20.06.2016

Vložil David

Titulek na hovno

Odpovědět

To nefunguje a to mam herní komp a klavesnici nejde nejde a nejde

Datum 02.02.2016

Vložil Psman CZ

Titulek focení na tabletu

Odpovědět

Na tabletu vyfotíte plochu tak že držíte vypnutí zárověň s ubíráním zvuku.

Datum 18.01.2016

Vložil Marek

Titulek Vyfocení obrázku z obrazovky u notebooku u krátké klávesnice

Odpovědět

Dobrý den
Mám malý notebook který je bez kláves s čísly. Nemohu tam najít klávesnici Print screen.
Můžete mi poradit?
Prosím o zaslání infa na cerulam@seznam.cz .

DĚKUJI

Cerula

Datum 11.12.2014

Vložil prosekjenikov

Titulek Malování

Odpovědět

Ahoj díky povedlo se.Jirka

Datum 10.12.2014

Vložil

Titulek

Odpovědět

Pořád jen bílé políčko, a žádná fotka plochy v malování ????

Datum 07.05.2014

Vložil Lucka

Titulek Notebook

Odpovědět

Učili jsme se to v Inf. Ale mám problém kde to mám najít na klávesnici notebooku?

Datum 19.12.2014

Vložil

Titulek Re: Notebook

Odpovědět

mam to nad back speace

Datum 12.04.2014

Vložil Ivana

Titulek Děkuji

Odpovědět

Děkuji, podařilo se, je to návod vážně pro každého :-)