Jak správně vyhledávat na internetu?

28.02.2009 11:19

    Vůbec nepochybuju, že vyhledávat pomocí stránky www.seznam.cz umí každý. Jenomže co dělat, pokud vyhledávám nějaké moc obvyklé slovo nebo písničku z názvem, který je třeba traktor? Z pravidla vám vyskočí milion odkazů a většina z nich je stejně nepoužitelná, protože je to něco jiného, než jste chtěli. A tak máte dvě možnosti. Buď se trochu potrápit a zkoušet to hledat dál nebo se zeptat šikovnějších kamarádů, jestli by vám to nenašli. Věřím, že po přečtení tohoto článku se budete chtít potrápit, protože na tom vlastně vůbec nic není.
    Ze startu je důležité vybrat si kvalitní vyhledávač. Doporučuju použít světově proslulý a jednoduše nejlepší www.google.cz. Naběhne vám stránka s tímto obsahem. Jednoduše vložíme hledané slovo (nebo více slov) do toho rámečku a klikneme na Vyhledat Googlem.

     Pokud vám opět vyjelo spousty odkazů a ještě k tomu špatných, tak musíte přidat do vyhledávače více slov. Pokud ani to nezabere tak má google perfetktní vlastnost. Když dané slovo (nebo více slov) dáte do uvozovek, tak on bude hledat slovní spojení přesně tak, jak jste jej zadali. Například "traktor Zetor". Schválně si to zkuste, napište do vyhledávače jenom traktor. Najde vám to kde všechno od různých programů po přezdívky a až po skutečné traktory. Teď si to zkuste zadat se slovem zetor, ale zatím stále bez uvozovek. Zcela určitě už vám vyskočili poněkud konkrétnější odkazy, ale stále je jich hodně (google zobrazuje počet nalezených odkazů na pravé straně vaší obrazovky). Takže to zkusme zadat do uvozovek. Jak jste určitě zjistili, tak se počet odkazů rapidně snížil a šance najít vámi vyhledávaný problém se zvětšuje. Pokud ale stále máte problém danou věc najít, tak přidáme do vyhledávače další slovo a před něj dáme +. Například "traktor zetor" +servis. Pro něj to znamená, že bude vyhledávat přesně slovní spojení traktor zetor zároveň s kombinací servis.

 

     Tím by jste měli hledanou věc najít a pokud ne, tak můžete přidat ještě nějaké + a -, ale vždy za to mezeru! Takže opět uvedu příklad, "traktor zetor" +servis -25. Pro něj to znamená, že vyhledává odkazy, kde je přesné slovní spojení traktor zetor se zmínkou o servisu ale bez čísla 25 (zvolil sem toto číslo, protože je to jakýsi model). Místo čísla 25 tam samožřejmě může být jakýkoliv text. Teď byste to měli už určitě najít.
    Pokud vyhledáváte například písničky nebo filmy je dobré zadat tam i příponu. U písniček nejčastěji mp3 a u filmů avi. Mám na mysli například Karel gott - trezor.mp3 nebo Gladiátor.avi. Doufám, že jsem vám alespoň trochu pomohl.

Autor: Waitero

Zpět

Anketa

Pomohl vám tento článek?

Celkový počet hlasů: 177

Diskusní téma: Jak správně vyhledávat na internetu?

Datum 20.03.2014

Vložil Petra Hrabalová

Titulek :D

Odpovědět

Jo já vím :)